Balta, žalia ar juoda: kuri arbata yra geriausia jūsų sveikatai?

Arbatos kovos – tai ne tik ginčai dėl skonio, bet tikras mokslas, kaip rūpintis sveikata. Kaip išsirinkti tokią arbatą, kuri būtų maksimaliai naudinga jūsų organizmui? Nubrėždami ribą tarp daugybės arbatos rūšių, gydytojai ir mitybos specialistai sutaria dėl dviejų – baltosios ir žaliosios.

Kaip išsirinkti arbatos veislę

Kuo šios veislės ypač vertingos? Jie nėra fermentuojami, išlaikant maksimalias naudingas arbatos lapo savybes. Skirtingai nuo juodosios arbatos, kuriai oksiduotis reikia specialaus apdorojimo, baltoji ir žalioji arbata išlieka natūralios, išsaugo daug vitaminų ir antioksidantų.

Bet ką daryti, jei tradiciniai arbatos lapai jums netinka? Yra daug alternatyvų, tokių kaip žolelių arbata, grikių arbata ir rooibos. Nors jie ir nesusiję su arbatmedžiu, tačiau turi vertingų savybių ir gali būti veiksmingi įvairių ligų profilaktikai ir gydymui.

Svarbu pažymėti, kad arbata yra ne tik malonus gėrimas, bet ir sveikatos palaikymo būdas. Ir, žinoma, neturėtume pamiršti, kad jame esantis kofeinas turi švelnesnį poveikį, todėl šis gėrimas labiau tinka tiems, kurie stebi savo sveikatą.

Baltoji arbata: antioksidantų šaltinis ir kova su antsvoriu

Baltoji arbata yra ne tik gėrimas, bet ir visas ritualas, geriausio skonio ir aukščiausios kokybės įsikūnijimas. Jo kaina kartais pranoksta bet kokius lūkesčius ir siekia iki dviejų tūkstančių dolerių už kilogramą. Kuo jis išskirtinis? Šiai gamybai reikia milžiniškų pastangų: nuo rankinio išskirtinai jaunų pumpurų, padengtų baltais pūkais, surinkimo iki kruopštaus apdorojimo, išsaugančio visas vertingas maistines medžiagas.

Be to, baltojoje arbatoje yra mažai kofeino – tik 15 mg vienoje porcijoje, todėl ji yra idealus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis skoniu nesijaudindami dėl galimo neigiamo kofeino poveikio. Tai taip pat galingas antioksidantas, padedantis išvalyti organizmą, sustiprinti jo apsaugines funkcijas, kovoti su virusais ir bakterijomis.

Tačiau bene įspūdingiausia baltosios arbatos savybė yra jos gebėjimas padėti kovojant su antsvoriu. Naujausi tyrimai patvirtino, kad jame esančios medžiagos gali sunaikinti riebalines ląsteles ir užkirsti kelią naujų susidarymui. Dėl to baltoji arbata tampa ne tik maloniu gėrimu, bet ir efektyviu pagalbininku siekiant norimos figūros.

Taigi baltoji arbata yra ne tik gėrimas, bet ir įkvėpimo bei sveikatos priežiūros šaltinis. Leiskite sau mėgautis rafinuotu skoniu ir teigiamu poveikiu jūsų kūnui.

Žalioji arbata: natūrali energija ir sveikatos šaltinis

Žalioji arbata yra tikras gyvybinės energijos ir sveikatos šaltinis. Pagaminta iš subtiliausių arbatkrūmio pumpurų ir viršutinių lapų, tai natūralaus rafinuotumo ir naudingų savybių personifikacija.

Kuo žalioji arbata tokia unikali? Jo turtinga polifenolių, ypač katechino, paletė suteikia organizmui puikų antioksidacinį poveikį. Šis gėrimas – tikras sveikatos sargas.

  • Antimikrobinis veikimas . Dėl savo antimikrobinių savybių žalioji arbata padeda apsaugoti organizmą nuo įvairių infekcijų ir ligų.
  • Senėjimo prevencija . Žaliosios arbatos polifenoliai lėtina senėjimo procesą, padeda išlaikyti jaunystę ir kūno sveikatą.
  • Priešvėžinis poveikis . Tyrimai rodo, kad žaliosios arbatos gėrimas gali sumažinti vėžio išsivystymo riziką.
  • Odos tobulinimas . Žalioji arbata skatina odos sveikatą, užkertant kelią senėjimui ir vėžio ląstelių vystymuisi.
  • Kūno detoksikacija . Jis padeda pašalinti iš organizmo toksinus ir sunkiųjų metalų druskas, užtikrina švarą ir sveikatą.
  • Širdies ir kraujagyslių palaikymas . Reguliarus žaliosios arbatos vartojimas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Imuninės sistemos stiprinimas . Žalioji arbata yra vitaminų ir mikroelementų šaltinis, kuris aukštu lygiu palaiko imuninę sistemą.

Be to, žaliojoje arbatoje yra l-teanino – aminorūgšties, kuri ne tik atpalaiduoja nervų sistemą, bet ir gerina organizmo pažinimo funkcijas, didina dėmesį, atmintį ir mokymąsi.

Žalioji arbata – sveikatos ir gyvybinės energijos šaltinis, kuris ne tik numalšina troškulį, bet ir praturtina organizmą naudingomis medžiagomis, išlaikant puikią formą visą dieną.

Juoda arbata

Juodoji arbata, nors dažnai laikoma mažiau naudinga sveikos gyvensenos kontekste, taip pat turi daug organizmui naudingų savybių.

  • Antioksidantai. Juodojoje arbatoje yra polifenolių, kurie yra galingi antioksidantai. Jie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, apsaugo ląsteles nuo pažeidimų ir pagerina bendrą sveikatą.
  • Širdies ir kraujagyslių sveikatos gerinimas . Tyrimai rodo, kad juodosios arbatos gėrimas gali sumažinti širdies ligų riziką. Taip yra dėl jo gebėjimo sumažinti cholesterolio kiekį ir pagerinti kraujagyslių funkciją.
  • Padidėjusi energija ir geresnis dėmesys . Juodojoje arbatoje yra kofeino, kuris padeda jaustis žvalesniems ir gerina koncentraciją. Dėl to tai puikus gėrimas norint atsikelti ryte ir padidinti produktyvumą visą dieną.
  • Kaulų sveikatos palaikymas . Kai kurie tyrimai rodo, kad juodoji arbata gali padėti sustiprinti kaulus ir sumažinti osteoporozės riziką dėl joje esančio flavonoidų ir fluoro.
  • Pagerintas virškinimas . Juodojoje arbatoje esantys taninai gali padėti pagerinti virškinimą ir sumažinti skrandžio ligų riziką.
  • Sveikos odos palaikymas . Juodojoje arbatoje esantys antioksidantai gali padėti apsaugoti jūsų odą nuo ultravioletinės spinduliuotės sukeltos žalos ir skatinti sveiką odą.

Saikingai vartojant juodąją arbatą galima pasiekti daug naudos sveikatai, todėl ji yra svarbi sveikos gyvensenos dalis.

Kaip teisingai virti arbatą

Baigdamas noriu pabrėžti, kad rūpinimasis savo sveikata prasideda nuo teisingo gėrimų pasirinkimo ir vartojimo. Verdant žaliąją arba baltąją arbatą ne aukštesnėje kaip 75–80°C temperatūroje, maksimaliai išsaugosite jų naudingąsias savybes. Tačiau svarbu atsiminti priemonę: nenusiminkite ir neviršykite nustatytos 3-4 puodelių per dieną normos. O svarbiausia – nedėkite cukraus, nes taip tikrai įvertinsite šio tauraus gėrimo skonį ir naudą.

Tačiau, kaip ir viskas, yra apribojimų. Žmonės, turintys virškinimo trakto problemų, kraujospūdį, mažakraujystę, osteoporozę ar padidėjusį susijaudinimą, turėtų būti atsargūs su arbatos kiekiu. Tai ypač pasakytina apie nėščias moteris, kurių arbatos gėrimas gali turėti įtakos tinkamam negimusio kūdikio nervų sistemos vystymuisi dėl tanino, kuris trukdo pasisavinti folio rūgštį.

Atminkite, kad savikontrolė prasideda nuo tinkamo maitinimosi, o puodelis žaliosios ar baltosios arbatos gali tapti jūsų kasdieniu sveikatos ritualu.

Naudojame slapukus siekdami suasmeninti turinį ir skelbimus, teikti socialinės žiniasklaidos funkcijas ir analizuoti srautą. Taip pat dalijamės informacija apie tai, kaip naudojatės mūsų svetaine su savo socialinės žiniasklaidos, reklamos ir analizės partneriais. View more
Sutinku
Nesutinku